Op zoek naar je passie. Makkelijker gezegd dan gedaan.

In het leven worden we vaak aangemoedigd om onze passie na te streven, om te streven naar datgene wat ons echt vervult en inspireert. Nog elke dag krijgen kinderen in de eerste jaren van de basisschool de vraag: ‘’Wat wil je later worden?’’ En eigenlijk willen we maar één antwoord. Want dokter, superheld en de topsporter, dat kan nou eenmaal niet allemaal. De druk om erachter te komen wat nou precies jouw passie is, is aangewakkerd.

Wat is passie?

Als we de definitie van passie uit het woordenboek opvragen dan komt er het volgende naar boven: ‘’hartstocht, drift; hartstochtelijke liefhebberij’’. Dat is nogal wat. Wat bedoelen we er nou precies mee? Over het algemeen hebben we het over een gevoel van diepe enthousiasme of interesse. Het gevoel dat je niet kan stoppen met waar je mee bezig bent. Dat waar je energie uithaalt en dat waar je al die energie het liefst ook weer in stopt. Het gaat om het ervaren van een diepe verbondenheid met een activiteit, doel of interesse, waarbij tijd en moeite moeiteloos lijken te verdwijnen in de vreugde en vervulling die het met zich meebrengt. Passie kan ons inspireren, motiveren en zelfs transformeren, en het vormt de kern van wat ons echt levendig maakt in het leven.

Mijn passie? Geen idee!

Maar wat als je niet weet waar je echte passie ligt? Wat als je je verloren voelt in een zee van mogelijkheden en niet zeker weet welke richting je moet kiezen? Het is een situatie die velen van ons maar al te goed kennen, en het kan een bron van frustratie en verwarring zijn. Maar het is ook een kans om je te verdiepen in jezelf. Het is een kans om jezelf te leren kennen. En het is een kans om jezelf te begrijpen.

5 Stappen om jouw passie te vinden.

Het eerste wat belangrijk is om te begrijpen, is dat het volkomen normaal is om niet meteen te weten waar je passie ligt. Passie is geen statisch iets dat je vanaf het begin van je leven duidelijk is. Het is eerder een proces van ontdekking, een reis die tijd, geduld en introspectie vereist. Het kan ook evolueren naarmate we ouder worden en nieuwe ervaringen opdoen.

Dus, als je jezelf in een periode van je leven bevindt waarin je je afvraagt waar je echte passie ligt, wees dan niet ontmoedigd. Dit is een kans om dieper in jezelf te graven en te verkennen wat je werkelijk drijft. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen om je pad van zelfontdekking te beginnen:

1. Kijk en sta stil bij je interesses en ervaringen: Neem de tijd om na te denken over de dingen die je echt leuk vindt om te doen, de activiteiten die je energie geven en je vreugde brengen. Wanneer ben jij het besef van tijd even helemaal kwijt? Kijk ook naar je ervaringen in het verleden – welke momenten hebben je het meest voldoening gegeven? Wat was het dat die ervaringen zo speciaal maakten?

2. Probeer nieuwe dingen uit: Sta open voor nieuwe ervaringen en mogelijkheden. Ga uit je comfortzone en probeer verschillende activiteiten, hobby’s of cursussen

uit. Dit kan je helpen om nieuwe interesses te ontdekken en te zien wat echt resoneert met jou. Soms is het ook goed om te ontdekken wat je juist helemaal niet leuk vindt om erachter te komen wat je wel leuk vindt.

3. Luister naar je intuïtie: Soms geeft je intuïtie al de antwoorden die je zoekt. Luister naar je innerlijke stem en wees open voor de signalen die je ontvangt. Misschien zijn er bepaalde activiteiten of situaties waarbij je een gevoel van opwinding of voldoening voelt. Dit kan een aanwijzing zijn dat je op het juiste spoor bent.

4. Wees geduldig en geef jezelf de tijd: Zelfontdekking is een proces dat tijd en geduld vergt. Wees niet te hard voor jezelf als je niet meteen alle antwoorden vindt. Het is oké om onderweg te verdwalen en te experimenteren. Elk nieuw inzicht brengt je dichter bij het vinden van je passie.

5. Durf te dromen: Laat jezelf dromen over wat mogelijk is. Visualiseer een leven waarin je je passie volgt en je voldoening vindt in wat je doet. Laat deze dromen je inspireren en motiveren om actie te ondernemen.

En misschien wel het aller belangrijkste: maak je er absoluut geen zorgen over.

En ja, het is normaal dat je op je vijfde een ander antwoord had dan op je zestiende. En op je zestiende een ander antwoord had dan op je vijfentwintigste. Jouw passie verandert naar mate je de wereld en jezelf leert kennen. Jij verandert en dat mag!

En ja, het is normaal dat jouw passie niet één antwoord hoeft te zijn. Je mag en kan meerdere dingen tegelijk leuk vinden. Je mag meerdere punten combineren in je leven. Wie heeft de regel op papier dat we maar één echte baan mogen hebben? Of maar één echte hobby? Jij bepaalt de regels. Dus laat die van anderen los.

Onthoud dat het vinden van je echte passie een reis is, geen eindbestemming. Het is oké om onderweg van gedachten te veranderen en nieuwe interesses te ontdekken. Het belangrijkste is dat je trouw blijft aan jezelf en open blijft staan voor de mogelijkheden die het leven te bieden heeft. Dus ga op pad en wees nieuwsgierig