Hoe vind ik balans, zelfvertrouwen en rust in dit mega drukke leven?

De nummer één vraag die ik krijg van bijna alle cliënten is deze: “Hoe vind ik balans, zelfvertrouwen en rust in dit mega drukke leven?”

Ik herken het helemaal. Kids, werk, vrienden, je relatie, familie, alles en iedereen moet op zijn wenken bediend worden. Want anders… Ja, anders wat eigenlijk?

Wat zou er nou gebeuren als je prioriteiten zou gaan stellen? Kiezen voor wat nú het belangrijkste is en wat jouw aandacht nodig heeft? Waarschijnlijk weet je echt wel dat je vrienden je niet laten vallen, je familie niet minder van je houdt en je collega’s zich echt wel redden als jij een stapje terug neemt. Toch blijft iedereen maar doorrennen, alsof de wereld aan zijn einde komt als zij het niet draaiende houden.

De vraag is natuurlijk; waarom doe je het? Wat maakt dat jij alles perfect wilt doen, altijd het beste uit jezelf moet halen en overal controle op uitoefent? Het is een onmogelijke taak. Dat zorgt er voor dat je vast komt te zitten in een vicieuze cirkel van schuldgevoel, vermoeidheid en het idee dat je continue tekort schiet. Allemaal omdat jij met jezelf hebt afgesproken dat gemiddeld (wat betekent dat überhaupt) niet genoeg is. Nee, jij wilt het allemaal. En wel nu.

Als je deze afspraken met jezelf niet gaat herzien is het niet de vraag óf je gaat crashen (en in een burn-out beland), maar wanneer. En dan heb je écht de poppen aan het dansen. Burn-out is geen grap. Het is een serieuze lamlegging van alles wat speelt in jouw leven. Dus óók de dingen die het aller belangrijkste zijn voor jou; je kinderen, je relatie(s) en je capaciteit om te werken. Daarnaast is het herstel lang. De batterij moet laagje voor laagje weer worden opgeladen en kan heel snel weer leeglopen als je het herstel verkeerd aanpakt.

Wat je dus wilt is aan de rem trekken voordat je het ravijn in flikkert. En hoe doe je dat? Door je angst onder ogen te komen. Vraag jezelf af; wat is in mijn beleving het aller ergste dat zou kunnen gebeuren als ik stil zou vallen? Het antwoord op die vraag geeft je inzicht in wat jij continue aan het vermijden bent. Wanneer jij leert wat je eigenlijk aan het vermijden bent, dan leer jij ook wáárom jij jezelf zo pusht.

De oplossing ligt niet in het simpelweg afkappen van werk of sociale gelegenheden (al kan dat wel helpen). Nee, de oplossing ligt in het stoppen met vermijden. Als jij stopt met het vermijden van jouw angst, neem je de kracht van de angst weg. En wanneer de angst geen kracht meer heeft, kan het jou niet meer aansturen. Stel je nu eens voor dat de angst jou niet meer aanstuurt, welke keuzes zou je dan maken? Als je zou gaan kiezen vanuit je hart en niet vanuit je mind. Voel je de opluchting al opkomen?

Dit hele proces valt of staat met de zelfkennis die jij beschikt of wilt gaan beschikken. Des te beter jij inzicht krijgt in wat jou drijft, des te beter jij in staat bent om prioriteiten te stellen. Zodra jij jouw prioriteiten op een rijtje hebt gaat dat de rust en balans opleveren waar jij naar op zoek bent.

Ben je zoekende naar jou prioriteiten? Ik help je graag alvast een stuk op weg. Neem contact op via het contactformulier of boek een gratis 1 op 1 deep dive sessie in via deze link.