stress bij studenten

Hoe voorkomen studenten een burn out? Week van de werkstress

Chronische stress heeft invloed op het geheugen. Steeds meer gestresste WO studenten grijpen daarom naar middelen zoals Ritalin om gefocust hun werk te kunnen doen. Ze zijn de stress signalen aan het vermijden wat er niet goed gaat met een oplossing buiten zichzelf. Dit noemen we ook wel symptoombestrijding. De oorzaak van de chronische stress wordt door deze studenten niet aangepakt terwijl de oplossing altijd in onszelf zit.

Om de kans op een burn out bij studenten te verkleinen, is het belangrijk dat studenten zich bewust worden van hun vermijdende patronen die chronische stress veroorzaken. Als studenten zich bewust worden van hun vermijdende patronen kunnen zij vanuit hun eigen kracht andere keuzes maken. Dit geeft het ultieme gevoel van vrijheid.

Controledrang bij studenten

Wij mensen/ studenten willen ons altijd goed voelen en dit maken we vaak afhankelijk maken van zaken buiten ons zelf. Heb je invloed je omgeving en gebeurtenissen buiten jou om? Vrijwel nooit he?

Om een gevoel van zekerheid te willen hebben, is invloed willen oefenen op alles buiten jou dus niet efficiënt. Waar je wel direct en sneller meer invloed op hebt, is hoe jij je wilt voelen.

Heb je jezelf wel eens geobserveerd?

Tot stilstand gebracht, om te zien waar je vooral mee bezig bent de hele dag door? Wat zie je zelf dan vooral doen? Ben je bezig met datgene te vermijden wat je niet wenst en gaat daar al je energie naar toe op een dag?  Als je aan het vermijden bent, is er altijd een trigger voor stress reactie. Want je moet van alles doen, om een bepaald gevoel te verkrijgen.

Wat vraag je jezelf?

Stel je veel jezelf veel waarom vragen? Je brein pakt die vraag op en stuurt jouw focus, naar datgene wat je zojuist aan je brein hebt gevraagd. Bijvoorbeeld  een vraag als: Waarom moet mij dit overkomen? Geeft je gaat je aandacht precies naar dat gene wat je eigenlijk niet wenst en wil voelen.

Als je de vraag nou eens stelt die begint met ’wat’ bijvoorbeeld: Wat heb ik nu nodig? of Hoe wens ik me nu te voelen. Breng jij jouw brein direct in een hele andere focus.

Hoe komt het dat studenten chronische stress ervaren?

De stressoren oftewel de oorzaken van stress verschillen van persoon tot persoon. Een overeenkomst is dat studenten die burn out raken, te lang over hun grenzen heen zijn gegaan en te lange tijd te weinig rust genomen hebben. Deze burn out studenten hebben alle stress signalen genegeerd en zijn doorgegaan op pure wilskracht. Het onvermijdelijke eindpunt is dan volledige uitputting oftewel burn out. Doordat er dan ook een fysieke shutdown is, kunnen de klachten bij een volledige burn out echt niet meer genegeerd worden.

Hoe kunnen we stress bij studenten aanpakken?

Het moment dat jij je realiseert dat je veel stress ervaart en niet genoeg tot rust komt, is het moment dat je contact opneemt met Young & Unlimited. Je ervaart dan chronische stress en dit is een rode vlag voor een aankomende burn out bij studenten. We bespreken graag jouw ervaring in een persoonlijk gesprek. Voel je vrij om direct contact op te nemen. Young & Unlimited is er voor scholieren, studenten en young professionals.

Feiten en cijfers

Uitvallen en gestrest personeel kost Nederland momenteel 2,8 miljard op jaarbasis. Dit komt voornamelijk doordat mensen in de reguliere zorg pas na een half jaar terecht kunnen en dan pas starten aan hun herstel. Volgens het NRC heeft ook een kwart van de studenten burn out klachten. Studenten met stress en burn out klachten zien we ook dagelijks bij Young & Unlimited.

Bij Young & Unlimited kan je gelukkig wel direct starten aan je herstel met een high impact coaching programma. Binnen 3 dagen kan je terecht voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek in Voorburg, Rotterdam of Amsterdam en binnen 5 dagen kan je starten aan jouw high impact coaching programma.

Het Young & Unlimited coaching programma voor studenten is een toolbox for life!